فهرست مطالب

علوم و فنون هسته ای - سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1388)

مجله علوم و فنون هسته ای
سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سحر رجبی مقدم، فریدون عباسی دوانی صفحه 1
    در این تحقیق دو هندسه ی مختلف برای شمارگر های نوترون تپی، ارایه شده و سوسوزن پلاستیکی همراه با برگه های نقره برای افزایش بازدهی شمارش نوترون های تپی مورد استفاده قرار گرفته است. دو هندسه ی مکعب مستطیلی و استوانه ای با استفاده از کد MCNP4C برای سلول شمارگر شبیه سازی شده است. با توجه به آهنگ واکنش جذب در نقره ، تعداد برگه های نقره و طول شمارگر بهینه شده است. طول بهینه برای سلول آشکارساز 14سانتی متر می باشد و با در نظرگرفتن هزینه ی ساخت، تعداد بهینه ی برگه های نقره برای هندسه ی مکعب مستطیلی و استوانه ای به ترتیب 20 و 10 برگه پیشنهاد شده است. با استفاده از داده‎‎های بهینه ی به دست آمده، آشکارسازی با هندسه ی مکعب مستطیلی ساخته شد. این آشکارساز برای اندازه‎گیری شار نوترون دستگاه پلاسمای کانونی SBUPF1 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این اندازه گیری ها نشان دادند که 107Í 71/3 نوترون در هر تپ تولید می‎شود.
    کلیدواژگان: سوسوزن پلاستیکی، برگه های نقره، فعال سازی، طراحی سلول شمارگر فعال سازی
  • داود قدوسی نژاد، امیرحسین کیارشی، مجتبی آقاجانی دلاور صفحه 6
    به طور کلی عملیات استخراج، تصفیه و تغلیظ اورانیم برای تهیه ی کیک زرد، به این ترتیب است که پس از خردایش و غربال کردن کانسنگ اورانیم، عملیات فروشویی بر روی آن انجام می شود که در نتیجه اورانیم وارد محلول فروشویی می گردد. استفاده از روش تبادل یونی برای استخراج اورانیم از محلول های فروشویی اسیدی، به عنوان روشی مناسب برای بازیابی تقریبا کامل اورانیم شناخته شده است. به عنوان یک قاعده ی کلی، فرآوری محلول فروشویی با مقدار اورانیم کم تر از1-g/lit 5/0 (ppm 500) از طریق تبادل یونی ترجیح داده می شود. فرایند تبادل یونی اصولا به دو طریق- بستر ثابت و بستر متحرک- انجام می شود. بستر متحرک نسبت به بستر ثابت مزایای زیادی دارد که مهم ترین آن ها این است که در شرایط یکسان، به خاطر افزایش انتقال جرم، دارای راندمان بیش تری می باشد. در این کار تحقیقاتی از سیستم بستر متحرک چند محفظه ای با جریان مخالف استفاده شده است که به MCIXمعروف است. در این کار پژوهشی، هم چنین تاثیر پارامترهای مختلف بر راندمان سیستم MCIX مورد بررسی قرار گرفته است. پس از انجام آزمایش های مختلف در سیستم ناپیوسته، مقدار بهینه ی pH محلول خوراک، 5/1 و زمان تماس بین رزین و محلول خوراک 3 ساعت به دست آمد. در سیستم پیوسته نیز مقدار بهینه ی دبی، lit/hr22 و زمان ماند بهینه برای ارتفاع 180 سانتی متر ستون، حدود 7 دقیقه تعیین گردید. در صورت وجود محدودیت برای ارتفاع از سیستم برگشتی برای بالا بردن راندمان استفاده می شود.
    کلیدواژگان: بستر ثابت، بستر متحرک، تبادل یونی، بازیابی اورانیم، چند محفظه ای
  • فاطمه دینی، سینا خراسانی صفحه 14
    تعادل مگنتوهیدرودینامیک آرمانی توکامک ممکن است تحت تاثیر عوامل ناپایدارساز متعددی قرار گیرد. ناپایداری ها باعث واپیچش سطوح مغناطیسی و مرزهای آن می شود و نیروی محرک آن ها، اصولا از گرادیان شعاعی چگالی جریان چنبره ای سرچشمه می گیرد. در عددهای مدی خاص، شاهد مدهای کینک داخلی خواهیم بود و بررسی آن ها بر طبق اصل انرژی، که در آن تغییر انرژی پتانسیل در اثر آشفتگی پلاسما محاسبه می شود، امکان پذیر خواهد بود. در این پژوهش، برای مطالعه ی پایداری پلاسمای توکامک دماوند، که دارای نسبت منظر بزرگ است، تحلیل جدیدی از تعادل مگنتوهیدرودینامیک و پایداری ارایه می دهیم. بدین منظور، ضمن ادغام روش های پریشیدگی و توابع گرین اقدام به یافتن آرایش تعادلی می کنیم. در این مرحله، پروفیل های پلاسما برحسب توابع بسل به طور صریح محاسبه می شوند و رابطه ی ساده ای برای جریان کل چنبره ای پلاسما به دست می آید. سپس سایر پروفیل های پلاسما از جمله شار مغناطیسی قطبی، ضریب ایمنی و چگالی جریان چنبره ای محاسبه و ترسیم می شود. در مرحله ی بعد به محاسبات پایداری می پردازیم و مدهای پایدار و ناپایدار در پلاسمای دماوند را مشخص می کنیم.
    کلیدواژگان: توکامک دماوند، مگنتوهیدرودینامیک، پایداری پلاسما، پروفیل های شعاعی پلاسما، محصورسازی پلاسما، ناپایداری، تابع گرین، نظریه اختلال، شار مغناطیسی، نسبت منظر
  • ابوالفضل دادخواه، حسین خلفی، رسا رجایی، عبدالامیر علامه، محمدباقر رضایی، مرضیه سیحون صفحه 27
    در این تحقیق، اثرات پرتو گاما بر بار میکروبی و ترکیبات موثر استخراج شده از دانه های زیره ی سیاه مورد بررسی قرار گرفته است. دانه های زیره ی سیاه با چشمه ی کبالت-60Co) 60) تا دزهای 10 و 25 کیلوگری پرتودهی شدند. سپس ترکیبات موثر آن ها استخراج و میزان تغییر ترکیبات و نیز بار میکروبی دانه های زیره ی سیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که ضمن کاهش بار میکروبی دانه های زیره ی سیاه، از بین 22 ترکیب شناسایی شده از طریق تجزیه ی عنصری با استفاده از تکنیک GC-MS تنها 3 ترکیب در اسانس روغنی دانه های زیره ی سیاه تغییر آشکار داشتند. میزان کل فلاوونوییدهای عصاره ی آبی زیره ی سیاه نیز با دو دز پرتودهی 10 و 25 کیلوگری افزایش چشم گیری داشته است. به طور کلینتایج نشان می دهند که پرتودهی دانه های زیره ی سیاه تا دز 25 کیلوگری، بدون تاثیر سوء در ترکیبات موثر زیره ی سیاه باعث کاهش چشم گیر بار میکروبی می گردد.
    کلیدواژگان: پرتودهی، زیره ی سیاه، بار میکروبی، فلاوونوییدها، اسانس روغنی، تجزیه شیمیایی
  • فاطمه فروغی، ایگور بالاکین، یوری ولکو صفحه 35
    هدف این پژوهش تعیین روشی است که به وسیله ی آن بتوان رآکتورهای بزرگی هم چون VVER1000 را با مدل نقطه ای توصیف کرد و معادلات سینتیک نقطه ای را در آن ها به کار برد. با این روش می توان مقدار رآکتیویته ی درون قلب رآکتور را در حالت های گذرا با دقت بسیار خوبی به صورت لحظه ای بدون آن که بزرگی و ابعاد رآکتور تاثیری در معادلات سینتیک رآکتور و مقدار رآکتیویته ی اندازه گیری شده داشته باشد، تعیین نمود. در این طرح نشان داده شده است که در رآکتورهای بزرگ چنان چه در هر لحظه از زمان شار نوترونی درون قلب را برابر با شار بیشینه ی موجود در قلب رآکتور در آن لحظه در نظر بگیریم، می توان رآکتور را به صورت یک نقطه در نظر گرفت که شار نوترونی آن maxΦ است. در این پژوهش به بررسی طرح های دیگری هم که به وسیله ی آن ها بتوان رآکتور را به صورت نقطه ای در نظر گرفت پرداخته شده و با طرح شار بیشینه مقایسه و نشان داده شده است که طرح شار بیشینه دقیق ترین و کاربردی ترین روش برای تقریب زدن یک رآکتور با مدل نقطه ای می باشد.
    کلیدواژگان: رآکتورهای قدرت، واکنش پذیری، وابستگی فضایی، سینتیک رآکتور، معادلات سینتیک، شبیه سازی، مدل های ریاضی
  • مریم مظاهری تهرانی، سعید قربانزاده مشکانی، پریسا تاجرمحمدقزوینی، امین نظری، فریدون افلاکی صفحه 43
    در این کار تحقیقاتی، تولید ویتامین 12B نشان دار با استفاده از گونه ای از اکتینومیست در یک محیط کشت جدید به روش تخمیر ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفته است. پس از تولید و آزادسازی ویتامین 12Bاز سلول های میکروبی، محلول حاوی ترکیبات کوبالامین روی ستونی از رزین XAD-4 تثبیت شده و ستون توسط محلول های مختلف شسته شد. مقدار ویتامین 12B موجود در محلول خروجی از ستون، به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شد و جهت تایید وجود ترکیبات کوبالامین در نمونه ها، از روش کروماتوگرافی لایه ی نازک استفاده گردید. نتایج نشان داد که میزان تولید ویتامین 12B توسط این میکروارگانیسم 1456 میکروگرم در لیتر است. اتانول و استون، به عنوان بهترین محلول های شستشوی ستون برای جداسازی ویتامین 12B تعیین شدند. اندازه گیری های کروماتوگرافی لایه ی نازک نشان داد که مقادیر Rf سیانوکوبالامین و متیل کوبالامین تولید شده توسط باکتری با مقادیر استاندارد مطابقت می کنند. فعالیت ویژه ی 12B نشان دار، پس از انجام مراحل واجذب آن با استفاده از عوامل مختلف استن، الکل خالص، الکل 25% و آب، به ترتیب، برابر با 55/8، 90/6، 79/0 و 75/5 بکرل در میلی لیتر اندازه گیری شد. در نهایت، محلولی از 12B نشان دار با فعالیت ویژه ی 99/21 بکرل در میلی لیتر به دست آمد.
    کلیدواژگان: تخمیر میکروبی، استرپتومایسس گریزئوس، ویتامین 12B نشان دار، کبالت، 57، ویتامین 12B، طیف سنج گاما
  • مهرداد احمدی، سعید محرمی پور، محمدرضا اردکانی، حسین مزدارانی صفحه 50
    در تلاش برای دست یابی به روشی کاربردی و استفاده از ترکیبات طبیعی برای کنترل آفات انباری، اثر تلفیق پرتو گاما با اسانس گیاه برازمبل بر روی حشرات کامل شپشه آرد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در شرایط دمای 1±27 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و در تاریکی در طی 2 مرحله طراحی گردید: 1) پرتودهی حشراتی که از قبل اسانس داده شده بودند 2) اسانس دهی حشراتی که از قبل در معرض پرتو قرار گرفته بودند. در آزمایش های مربوط به تلفیق پرتو گاما با اسانس، میزان مرگ و میر 14 روز پس از شروع اولین تیمار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دادند هرگاه پرتو گاما به صورت تلفیقی با اسانس گیاه برازمبل روی حشرات کامل شپشه آرد (1-7 روزه) مورد استفاده قرار گیرد، اثر سینرژیستی معنی دار ایجاد می نماید. دز 100 گری از پرتو گاما به تنهایی موجب بروز 5/12 درصد مرگ و میر در بین جمعیت شپشه آرد گردید اما وقتی این حشرات پرتو دیده 7 روز پس از پرتودهی در معرض 66/7 میکرولیتر بر لیتر هوا از اسانس برازمبل (که به تنهایی موجب بروز 25/6 درصد مرگ و میر می گردد) قرار گرفت، میزان مرگ و میر آن ها به 5/32 درصد رسید. این نتایج، کاربرد موفقیت آمیز پرتو گاما در حضور اسانس گیاهی برای مدیریت کنترل شپشه آرد را نشان دادند.
    کلیدواژگان: پرتو گاما، گیاه برازمبل، شپشه آرد، اسانس گیاهی، اثر سیزژیستی
  • یادداشت علمی و فنی
  • علیرضا معینی، مهدی غلام پور، جعفر قیصری، غضنفر میرجلیلی، محمدعلی شفایی، لیلا شکاری، ارژنگ شاهور صفحه 57
    امروزه دزیمتر  Dy4CaSO به طور گسترده در دزیمتری فردی و محیطی مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق پاسخ دزیمتر: Dy4CaSO، ساخته شده به روش شیمیایی با غلظت های مختلف (11/0، 15/0 و 2/0 درصد مولی) از ناخالصی دیسپروسیم، به دز پرتو گاما و هم چنین تاثیر برنامه ی گرمادهی در طول فرایند خواندن TLD، بر روی منحنی درخشش آن مورد بررسی قرار گرفته است. منحنی درخشش دارای دو قله در دماهای 100 و º C167 می باشد. قرص های ساخته شده از حساسیت بالایی برخوردارند و در مورد نمونه با میزان ناخالصی Dy برابر با 2/0 درصد مولی، حساسیت نسبی 12 می باشد. پاسخ دزیمتر تا دز Gy7/3 خطی است و میزان محوشدگی در طول 10 روز 36% است.
    کلیدواژگان: ناخالصی دیسپروزیوم، دزیمتر ترمولومینسانس (گرمالیان)، منحنی درخشش، محو شدگی، پرتو گاما، حساسیت
  • الهام شاه حسینی، نویده آقایی امیرخیزی، فرهاد منوچهری، احمد حاجی محمدزاده صفحه 62
    در این کار تحقیقاتی با بازسازی شرایط کاری پرتوکاران با استفاده از فانتوم معادل بافت RANDO و با بهره گیری از دزیمترهای TLD100H (LiF: Mg: P: Cu) و TLDخوان مدل 4500Harshaw، دز جذبی پرتوهای گاما و ایکس پرانرژی در قرنیه ی چشم، تیرویید و گنادها برحسب μSv اندازه گیری شد. بازسازی ها در وضعیت های عادی و اضطراری و در نقاط از پیش تعیین شده انجام شدند. نتایج حاصل از این طرح تحقیقاتی نشان می دهد که میزان دز جذبی در اندام های مختلف پرتوکاران در شرایط طبیعی کار و برای حضور در محل های مجاز کم تر از استانداردهای ملی و بین المللی بوده و میزان پرتوگیری چندین ساعته ی تمام بدن و اندام های مختلف پرتوکاران در محل های کنترل شده و یا ممنوعه علی رغم این که 10 برابر شرایط کاری طبیعی است، هم چنان کم تر از حدود تعیین شده می باشد. حوادث ناشی از خطای انسانی در حین ترخیص نمونه های پرتوزا ازاستخر رآکتور ممکن است در صورت چندین نوبت تکرار در سال، میزان پرتوگیری تمام بدن پرتوکار را به بیش تر از حد تعیین شده ی mSv20 ]1[در سال برساند.
    کلیدواژگان: دزیمتری ترمولومینسانس، دز جذبی بافت، پرتوگیری شغلی، شبیه سازی
  • محسن خدادادی، حمیدرضا ذوالفقاریه صفحه 66
    پیاز یکی از سبزی های مهم تولید شده در کشور است. هر سال مقادیر قابل توجهی از محصول آن به ویژه در کشت بهاره (روزبلند) در انبارها به صورت ضایعات از بین می رود. روش های پیشگیری و کاهش ضایعات به مراحل مختلف تولید، برداشت و پس از برداشت مرتبط است. یکی از راه کارهای موثر پس از برداشت، استفاده از پرتوهای یوننده است. لذا این تحقیق به مدت دو سال با هدف تعیین اثرات دزهای مختلف پرتودهی الکترونی در کاهش ضایعات در چهار توده پیاز روزبلند شامل قرمز آذرشهر، سفید کاشان، درچه ی اصفهان و سفید قم در یک طرح اسپیلیت پلات با لحاظ گونه یا رقم به عنوان عامل اصلی و دز پرتودهی به عنوان عامل فرعی در سه تکرار اجرا شد. سوخ ها پس از پرتودهی حدود 4 ماه در انبار در شرایط معمولی (دما 10-15 درجه ی سانتی گراد و رطوبت نسبی حدود 70 درصد) نگه داری شد وصفات انباری آن ها شامل درصد جوانه زنی و پوسیدگی، درصد تلفات وزنی، درصد ماده ی خشک و سفتی بافت، در دوره های زمانی 40، 80 و 120 روز ثبت شد. نتایج نشان داد که ارقام از نظر صفات موردنظر با هم تفاوت معنی دار داشتند و در ارقام سفید قم و قرمز آذرشهر درصد جوانه زنی و پوسیدگی و افت وزنی پایین تر بود. درصد ماده ی خشک و سفتی بافت سوخ نیز در رقم سفید قم به طور معنی داری بالاتر از دیگر ارقام بود. پرتودهی سوخ ها موجب بهبود قابل ملاحظه ی صفات درصد افت وزنی، درصد جوانه زنی و پوسیدگی و سفتی بافت در مقایسه با شاهد (پرتو ندیده) به ویژه 120 روز پس از انبارداری گردید. اثرات متقابل عوامل در صفات به استثنای درصد جوانه زنی و پوسیدگی پس از 80 روز و درصد افت وزنی پس از 120 روز معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: پیاز، ضایعات انباری، پرتودهی، رقم
|
  • S. Rajabi Moghadam, F. Abbasi Davani Page 1
    In this paper two geometries for pulsed neutron counter structure have been introduced and to increase the activation counter efficiency, plastic scintillation along with silver foils was used. Cubic and cylindrical geometries for activation counter cell were modeled using MCNP4C code. In respect of absorpstion reaction rate in silver, the number of silver foils and the length of the counter were optimized. The optimum length of 14 centimeters had been proposed for counter cell and because of the economic aspects, the optimum number of silver foils for cubic and cylindrical geometries are 20 and 10, respectively. The optimum data were used to construct a cubic counter and the neutron yield of SBUPF1 plasma focus device was measured by this counter. Experimental results show that about 3.71Î107 neutrons are produced per pulse.
    Keywords: Plastic Scintillation, Silver Foils, Activation, Design of Activation Counter Cell
  • D. Ghoddocy Nejad*, A.H. Kiarashi, M. Aghajani Delavar Page 6
    In uranium yellow cake production, for the extraction and purification of uranium, primarily the uranium ore is grounded, sieved and then leached with (sulphuric acid). The ion-exchange has been identified as a proper method in high perfect recovery of uranium from the acidic solution where uranium concenteration is less than 500ppm. This method is operated in two ways: 1 (fixed bed 2) moving bed. Moving bed system has some advantages over the fixed bed such as higher mass transfer during ion exchange process. In this study, the effects of various parameters of multiple compartment ion exchange in recovery of uranium are investigated. After performing different experiments in batch system, the optimum pH of feed solution was found to be equal to 1.5 and the residence time between the resin and feed solution was 3 hours. Also, the results of fluidized bed continious system include the optimum flow rate of 22lit/hr and the residence time of 7 minutes (the height of column was 180cm). To increase the efficiency in height limit, the recycle system is used.
    Keywords: Moving Bed, Ion Exchange, Uranium Recovery, Fixed Bed, Multiple Compartment
  • F. Dini*, S. Khorasani Page 14
    Ideal magnetohydrodynamic (MHD) equilibrium is vulnerable to numerous unstabilizing mechanisms. Instabilities introduce distortions to the plasma magnetic surfaces and their boundaries, their driving force being the radial gradient of plasma toroidal current density. For certain modal numbers, internal kink modes may develop, and their study is feasible according to the energy principle, in which the change in total potential energy is evaluated due to the disturbance. In this paper, we present a new analysis of MHD equilibrium and stability, and apply it to Damavand Tokamak which has a large aspect ratio. For this purpose, we combine the perturbation and Green's function methods to solve the equilibrium configuration problem. At this stage, plasma profiles are found explicitly in terms of Bessel functions, and we present a simple expression for estimation of total toroidal plasma current. Then the rest of plasma profiles, including poloidal magnetic flux, safety factor, and toroidal current density, are obtained and plotted. In the next step, we turn to the stability calculations and characterize the stable and unstable ideal MHD modes of Damavand plasma.
    Keywords: Damavnd Tokamak, Magnetohydrodynamic, Plasma Stability, Plasma Radial Profiles, Plasma Confinement, Instability, Green Function, Perturbation Theory, Magnetic Flux, Aspect Ratio
  • A. Dadkhah, H. Khalafi*, R. Rajaee, A. Allameh, M.B. Rezaei, M. Seyhoon Page 27
    In this study, the effects of γ-radiation on microbial load and efficient compounds derived from caraway seeds were investigated. Caraway seeds were irradiated at dosages of 10 and 25 kGy by a Co60 source. Then the efficient compounds were extracted and the composition and microbial load of caraway extracts were evaluated before and after γ-irradiation. The results showed that while decreasing the microbial content of caraway seeds, among the 22 oil fractions separated by GC-MS, only three components were markedly affected by gamma irradiation. Pre-treatment of caraway seeds with 10 and 25 kGy radiation also results in a significant (p<0.05) increase in flavonoids content of hydro alcoholic extract. These data may suggest that irradiation of caraway seeds without unfavorable changes on their effective components results in significant decrease in microbial content of this product.
    Keywords: Irradiation, Caraway Seeds, Microbial Load, Flavonoids, Essential Oils, Chemical Analysis
  • F. Foroughi*, I. Balakin, Y. Volkov Page 35
    The aim of this research is to specify a method by which large reactors can be described by point model, and point kinetic equations can be applied. By this method the in-core reactivity can be measured and the reactor size and dimensions do not have any effect on the kinetic equations and the measured reactivity. The effective multiplication factor of a reactor (k) is a value that is a function of time (not a function of location in the core). By solving the reactor modeling equations through which the dimensions of the reactor are considered, different values are obtained for k. If these values differ very much with each other, the spatial effects should be considered in measuring reactivity. These effects affect the needed time for showing the correct reactivity by reactimeter and eliminating these effects reduces aferesaid time. In this study it is shown that in large reactors if at any time we consider the in-core neutron flux equal to the maximum flux at that time, the reactor can be considered as a point. In this research the other schemes which specify the reactor reactivity are also studied, compared with the maximum flux scheme, and it is concluded that the maximum flux scheme is the most precise and applicable method that can be used to approximate a reactor as a point.
    Keywords: Power Reactors, Reactivity, Space Dependence, Reactor Kinetic, Kinetic Equations, Simulation, Mathematical Models
  • M. Mazaheri Tehrani*, S. Ghorbanzadeh Mashkani, P. Tajer Mohammad Ghazvini, A. Nazari, F. Aflakee Page 43
    In this study, the production of labeled vitamin B12 with one strain of actinomycet in a novel synthetic medium by batch fermentation method was investigated. After releasing vitamin B12 from microbial cells, the solution containing cobalamin analogues was fixed on amberlite XAD-4 exchanger and eluted by various solutions. Vitamin B12 in the collected fractions were measured by HPLC method and also in order to confirm the existence of cobalamin compounds in the samples, TLC technique was used. In the optimal conditions, production of vitamin B12 by this microorganism was 1456µg/l. The best recoveries of vitamin B12 from the column were obtained when the column was eluted by ethanol followed by acetone. The Rf values for cyanocobalamin and methylcobalamin, produced by this microorganism were the same as the standard values of Rf. The desorption of labeled vitamine B12 was carried out by different eluants, including acetone, ethanol (absolute), ethanol 25% and deionized water. The activity of labeled vitamin B12 was 8.55, 6.90, 0.79, 5.75 Bq/ml, respectively. Therefore, the total specific activity of 21.99Bq/ml was obtained for labeled vitamin B12.
    Keywords: Microbial Fermentation, Strptomyces griseus, Labeled Vitamin B12, Cobalt-57, Vitamin B12, Gamma Spectroscopy
  • M. Ahmadi, S. Moharramipour*, M.R. Ardakani, H. Mozdarani Page 50
    In an attempt to find a natural and inexpensive method to control the stored-product pests, the effect of combination of gamma radiation and essential oil from Perovskia atriplicifolia (Benth) on the adults of Tribolium castaneum (Herbst) (Coleoptera: Tenebrionidae) was investigated. Experiments were carried out at 27±1°C and 65±5% R. H. under dark condition. Two experimental regimes were designed: 1) irradiation of fumigated adults 2)fumigation of irradiated adults. In combination experiments, mortality was assessed 14 days after the first treatment. The results showed significant synergistic effect of gamma radiation with essential oil on adults of T. castaneum (1-7 days old). Gamma irradiation at dosage 100Gy, alone caused 12.5% mortality on T. castaneum but when these irradiated insects were treated by 7.66 µl/l air of P. atriplicifolia oil 7 days after irradiation, (caused 6.25% mortality alone) mortality percent reached 32.5%. These results provide the basis for successful use of gamma radiation in the presence of the essential oil for management of T. castaneum.
    Keywords: Gamma Radiation, Perovskia atriplicifolia, Tribolium castaneum, Essential Oil, Synergistic Effect
  • A.R. Moini, M. Gholampoor*, J. Gheisari, G. Mirjalili, M.A. Shafaie, L. Shekari, A. Shahvar Page 57
    CaSO4:Dy thermoluminesconce dosimeter (TLD) is one of the best materials for environmental and personal dosimetry due to its high sensitivity and high dose saturation. In this investigation, the dose response of CaSO4:Dy with three concentrations, 0.11, 0.15 and 0.2 mol% of dysprosium, to 60Co gamma rays doses up to 3.7Gy were studied. The effect of heating program on glow curve was also studied. The glow peaks of CaSO4:Dy were seen at 100oC and 167oC. The pellets have high sensitivity and in the case of sample with 0.2 mol% of dysprosium, the relative sensitivity is 12. The dose response is found to be linear up to 3.7Gy and the fading was approximately about 36% in 10 days.
    Keywords: Dysprosium Impurity, Thermoluminescent Dosimeter, Glow Curve, Fading, Gamma Ray, Sensitivity
  • E. Shahhoseini*, N. Aghaei, F. Manouchehri, A.H. Mohammadzadeh Page 62
    In this work, using simulation in the working conditions for the radiation workers the gamma and high energy X-rays’- absorbed dose in the eye cornea, thyroid and testicles were measured by the RANDO phantom, TLD 100H (Li:Mg:P:Cu) dosimeters and Harshaw 4500 reader. The measurements were performed on pre-determined parts in both normal and emergency conditions. The result of this research indicates that the lower absorbed dose in various body parts of radiation workers in an ordinary working condition and in permissible areas is lower than the allowable absorbed  dose. Moreover, despite the fact that the irradiation level for the whole body and different body parts are 10 times more in restricted and prohibited areas, the absorbed dose is yet measured to be less than the allowable dose. However, incidences such as human error in discharging radioactive samples from the reactor pool can cause the whole body irradiation of a radiation worker to exceed the allowable dose of  20 mSv per year.
    Keywords: TLD, Organ Absorbed Dose, Radiation Worker’s Irradiation, Simulation
  • M. Khodadadi*, H.R. Zolfagharyeh Page 66
    Onion (Allium cepa L.) is considered as an important vegetable that a considerable amount of the product is lost in the storage process. The loss prevention and reducing methods are related to the production stages and post harvest conditions. One of the effective methods after harvesting is irradiation of bulbs by ionizing radiations as gamma ray. This research was conducted for 2 years in Seed and Plant Improvement Institute for surveying of different ionizing electron doses on four cultivars composed Ghermeze Azar Shahr, Sefide Kashan, Dorcheh Isfahan and Sefide Qom. The research was performed in split plot design with three replications that cultivar and radiation doses were the main and sub factors, respectively. Irradiated bulbs were stored for four months in ambient conditions (10-15ºC and 60-70% RH) and the storage traits composed sprouting and rotting percentage, weight loss percentage, dry matter percentage and tissue firmness (kg/cm2) recorded in 40, 80 and 120 days intervals. The results showed that cultivars had significant difference in all traits. Sefid Qom and Ghermeze Azar Shahr cultivars had the least sprouting percentage and weight loss percentage in all periods. Dry matter percentage and tissue firmness in Sefid Qom was higher than other cultivars. The irradiation caused significant improvement in traits specially 120 days after storage. The reciprocal effects of experimental factors were not significant in traits exceptly in sprouting and rotting percentage after 80 days storing and weight loss after 120 days storing.
    Keywords: Onion, Storage Losses, Irradiation, Cultivar